I dette kapittelet: Viktige punkter om å ivareta personvernet i video-opptak.
Video-opptak av en person regnes ofte som personidentifiserbare data. Derfor må man være klar over og følge personopplysningslovens [1] bestemmelser.
Personopplysningsloven gjelder ikke for opptak som gjøres for private formål. Hvis det derimot ikke dreier seg om utelukkende private video-opptak, skal den enkelte samtykke til å bli filmet.
Når det gjelder barn og unge, er det de foresatte som tar avgjørelsen, selv om publiseringen gjelder barnet. Det er viktig at det vises ekstra stor varsomhet ved publisering av video-opptak av barn og unge.
Når ansatte spiller inn instruksjonsvideoer på arbeid eller i organisert aktivitet (f.eks. dag- og aktivitetssentre), kan fornuftige forsiktighetsregler være:
- Spør alltid om det er greit at en person blir filmet, også ansatte. Lag helst skriftlig samtykke-erklæring med vedkommende.
- Unngå å få med uvedkommende i bakgrunnen i opptakene. Personvern gjelder også dem.
- Ikke bruk privat utstyr for opptakene, f.eks. privat mobiltelefon.
- Lås inn utstyr eller lagringsenheter med video-opptak av brukere når utstyret ikke er i bruk.
- Ikke legg ut videoer på sosiale medier eller åpne nettsteder. Hvis videoer skal legges ut på internett, f.eks. på Vimeo eller YouTube, må det innhentes samtykke fra den/de som er med på videoene, enten filmen er tatt privat eller f.eks. på en arbeidsplass. Regelverket for bruk av personidentifiserbare data er strengt.
Altså: Personvern er en grunnleggende rettighet.