Denne veilederen ble utviklet med støtte fra Bufdir, tilskudd for universell utforming 2024.
Målsettingen var å bidra til moderne og inspirerende ferdighets- og kompetanseutvikling innen dagliglivets aktiviteter for mennesker med kognitivt nedsatt funksjonsevne gjennom universelt utformet og kognitiv tilgjengelig e-læring som tar hensyn til et stort spekter av krav innen kognisjon. Slik e-læring vil bidra til et selvstendig liv, bedre livskvalitet, inkludering og praktiske muligheter til deltakelse i utdanning, arbeidsliv, fritid og samfunnsliv.
Mange kan med dagens teknologi lage e-læringsløsninger ved hjelp av en veileder med konkrete råd og praktiske tips om metodikker, verktøy og teknologi. Profesjonelle utviklere kan lage “store” løsninger, mens andre grupper kan lage avgrensede løsninger med fokus på få emner. Like fullt, det er viktig at prinsippene for uu og kognitiv tilgjengelighet blir forstått og fulgt.
Målgruppene for veilederen er personer i virksomheter og enkelte privatpersoner som i sin rolle ønsker å lage e-læringsressurser for mennesker med kognitiv svikt, men som i utgangspunktet mangler kompetanse om hvordan dette best kan gjøres med faglig god kvalitet og som innebærer uu og kognitiv tilgjengelighet.
Delmålene for utviklingen var at:
- formålstjenlig e-læring med god kvalitet og relevante hensyn kan produseres av nærpersoner uten formell utdannelse innen, eller særkunnskap om, pedagogikk/didaktikk eller teknisk medieproduksjon
- en slik produksjon blir økonomisk realistisk og kunnskapsmessig gjennomførbart for de aller fleste nærpersoner, virksomheter som dag- og aktivitetssentre, folkehøyskoler med utviklingshemmede elever, VTA/O-bedrifter o.l.
- ovennevnte aktører som produserer e-læring, forstår kravene til kognitiv uu og tilsvarende kognitiv tilgjengelighet
- ovennevnte aktører kan utvikle støttemateriell for e-læring selv
Vi håper at veilederen kan inspirere til produksjon av e-læringsressurser for målgruppene og at vi med dette kan fylle et hull når aktørene leter etter inspirasjon, idéer og konkrete råd.
Vi takker Bufdir for støtten for å ha muliggjort vårt lille bidrag til produksjon av kunnskapsressurser og dermed hverdagsmestring for personer med kognitive utfordringer.
Karde AS
Oslo, 31.12.2024