I dette kapittelet: Vi gir en kort presentasjon av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) sine veiledere for e-læringsprosjekter. Veilederne er i all hovedsak rettet mot bestillere og innholdsprodusenter.
Disse veiledere har gode sjekklister og oversikter over universell utforming av tilgjengelighet av e-læringskurs. Mange av rådene lar seg anvende av dem som ønsker å lage en e-læringsløsning selv, være seg en enkel variant for privat bruk eller en litt mer avansert løsning for grupper av brukere.
- Hvordan ivareta kravene til universell utforming ved bestilling av e-læringskurs?
Dette er en veileder for dem som kjøper ekstern bistand, dvs. bestiller og anskaffer digitale læremidler. Denne veiledningen hjelper med å stille de riktige kravene, kvalitetssikre leveransen og stille de riktige spørsmålene til rett tid, slik at innholdet blir mulig å oppfatte, ta i bruk, forstå og er teknisk robust. Dokumentet inneholder kapitler om:
- relevante lover og standarder
- behovsavklaring og forberedelse av konkurransen
- konkurransegjennomføring og kontraktsoppfølging
- utviklingsprosessen
Du kan laste ned veilederen fra fotnoten her [1].
- Universell utforming av e-læringskurs – sjekkliste for innholdsprodusenter
Sjekklisten er på en oversiktlig måte delt inn i ulike faser som er typiske ved utvikling av e-læringskurs. Hver fase er delt inn i temaer for å få en bedre oversikt over krav som stilles til universell utforming i den delen av utviklingsprosessen og at kurset skal oppfylle kravene til universell utforming i WCAG-standarden.
Sjekklisten har klartekstavsnitt om følgende:
- bilder og illustrasjoner
- animasjoner, lyd og videoer
- synstolking
- farger og kontraster
- oppgaver
- innholdsstruktur
- interaktivitet
- layout
Du kan laste ned sjekklisten fra fotnoten her [2].
- Akseptansetest for universell utforming
Denne sjekklisten kan brukes for å ivareta krav til universell utforming i det digitale læremiddelet du har bestilt fra en leverandør eller utviklet selv. Kravene samsvarer med WCAG 2.0 og 2.1. Målgruppen for sjekklisten er både leverandør og bestiller, og gjelder uavhengig av verktøy eller teknologi som læremiddelet er utviklet i.
Sjekklisten har følgende kapitler for sjekk av universell utforming:
- generelt
- layout
- innhold
- farger og kontraster
- lyd, animasjon og video
- navigasjon
- hjelpemidler
- skjemaer og skjemaobjekter
Du kan laste ned sjekklisten fra fotnoten her [3].
- Guide for deg som skal lage e-læring (nettkurs)
Du får tips til å lage e-læring som treffer målgruppen, og mange praktiske verktøy og eksempler. Guiden kan brukes som et prosessverktøy som tar deg gjennom steg for steg i fasene. Du kan også benytte guiden som et oppslagsverk.
Veien til kurset finner du i fotnoten her [4].
[1] https://laeringsplattformen.dfo.no/sites/default/files/2022-11/Hvordan%20ivareta%20kravene%20til%20universell%20utforming%20ved%20bestilling%20av%20e-l%C3%A6ringskurs%20-%20veileder%20for%20deg%20som%20kj%C3%B8per%20ekstern%20bistand%20til%20utvikling.pdf
[2] https://laeringsplattformen.dfo.no/sites/default/files/2022-11/Universell%20utforming%20av%20e-l%C3%A6ringskurs%20-%20sjekkliste%20for%20innholdsprodusenter.pdf
[3] https://laeringsplattformen.dfo.no/sites/default/files/2022-11/Akseptansetest%20Universell%20utforming.pdf
[4] https://laeringsplattformen.dfo.no/kursoversikt/guide-deg-som-skal-lage-e-laering